معرفی ساز صفحه کلیددار هارپسیکورد :ساز هارپسیکورد یکی از ساز هایی است که تشابه بسیاری با پیانو دارد که در دسته بندی دانش سازشناسی زیر مجموعه ای از سازهای زهی حساب می شود و در عین حال به عنوان یکی از سازهای صفحه کلید دار شناخته می گردد.
این ساز هم دقیقا مثل ساز پیانو برای اجرای هر نت یک کلاویه یا کلید مخصوص خود را دارد ولی با وجود تشابه ظاهری ، ویژگی های فنی و راه های ایجاد صدای آنها کاملا تفاوت دارد.
این ساز از قرن پانزدهم الی هجدهم در اروپا خیلی زیاد مهم بود. میتوان گفت ساز هارپسیکورد مادر پیانو است و فرق اساسی آن با پیانو، شیوهٔ تولید صدای آن است.
فشار هر کلاویه یا کلید این ساز سبب رد شدن پین از روی سیم مربوطه و ارتعاش آن به راه و روش زخمه ای می گردد ، در صورتی که با فشار هر کلید پیانو یک چکش روی سیم کوبیده شده و سبب بوجود آمدن ارتعاش به روش ضربه ای می شود.
معرفی ساز صفحه کلیددار هارپسیکورد
کلاویه های این سازهم عکس پیانو طراحی شده اند ، کلیدهای سیاه با سایز بزگتر از ساختار چوب برای اجرای هفت نت کلی و اصلی و کلیدهای سفید با سایز کوچکتر از جنس عاج برای اجرای پنج نت میانی در نظر گرفته شده تا سبب کاهش هزینه ساخت و هزینه آن شود.
هارپسیکورد و هارپ (چنگ)
بعضی از سازهای زهی زخمهای هماننده چنگ یا هارپ در طول صد ها سال در مناطق گوناگون جهان نواخته میشدند. در حدود قرن چهاردهم ، ایدهٔ اضافه کردن صفحه کلید به این نوع ساز برای کنترل عمل زخمه زدن با به وجود آوردن هارپسیکوردها عملی شد.
سیستم زخمهای این ساز دقیقا مثل چنگ یا ممکن است پسالتری است که در آن یک ردیف سیم و تار خیلی فشرده قرار دارد که هرکدام با فرکانس یک نت همخوانی دارد و یک بخش آن ماننده خیلی از سازهای زهی به یک جعبهٔ صدا متصل شده است.
عملکرد جعبهٔ صوت و صدای آن خیلی حیاتی است چون یک سیم مرتعش اکثرا بهخودی خود صدایی تولید نمیکند. ساختار و جنس سیمها و روش سوار شدن آنها نیز مسئلهٔ مهمی است. در نتیجه فرق هایی که هارپسیکورد و سازهای مشابه کلاویهای با چنگ دارند وجود صفحهٔ کلید و تولید صدا بهواسطهٔ فشردن کلاویههاست.